ÎNSCRIERE
la Școala Primară Atelier 1
pentru anul școlar 2024 - 2025
Locuri disponibile
O clasă pregătitoare
20 locuri
Concept arhitectural la Școala primară Atelier Nr.1, Iași
Premisa de la care a pornit procesul de design este că fiecare copil este diferit și are nevoi diferite de învățare. Amenajarea de interior a școlii îndeplinește nevoile secolului 21 în care educarea prin colaborare se întâlnește cu strategiile designului inovativ.
Spațiul este amenajat ca un instrument educațional, cu o atenție deosebită acordată organizării planimetrice, iluminării, mobilierului customizat.
Clasele sunt organizate în jurul spațiului central-un spațiu flexibil care funcționează temporar ca un teren de baschet cu pistă de alergare dar care în cea mai mare parte a timpului va fi divizat în mai multe subzone cu destinații diferite: ateliere de pictură și sculptură, recreere, evenimente culturale și festivități școlare.
Flexibilitatea spațiilor permite elevilor să devină mai creativi, mai sociabili, să își exerseze puterea de alegere și autocoordonarea, devenind pregătiți pentru provocările neașteptate ca cetățeni ai viitorului.
Spațiile de recreere au o diversitate de locuri confortabile care permit fiecărui elev să aleagă locul în funcție de nevoile sale-loc individual, loc în grup restrâns sau într-un grup numeros.
Formele, texturile și culorile atent alese activează simțurile și imaginația transformând școala într-un mare teren de joacă destinat învățării diferențiate.
Sălile de clasă sunt amenajate respectând aceleași principii. Băncile individuale pot fi organizate în funcție de nevoile fiecărei activități didactice. Mobilierul sălilor de clasă conține o bibliotecă și spații multiple de depozitare.
Activități educative
Activitățile educative se desfășoară în conformitate cu Curriculumul național aprobat prin ordinul de ministru nr. 3418/19.03.2013.
Celor 7 arii curriculare: Limbă și comunicare, Matematică și științe ale naturii, Om și societate, Educație fizică, sport și sănătate, Arte, Tehnologii și Consiliere și orientare le corespund disciplinele și numărul de ore alocate prin Planul Cadru de învățământ pentru fiecare an școlar al ciclului primar.
Noul model de proiectare curriculară centrat pe competențe, permite orientarea demersului educativ spre scopul învățării. Demersul didactic personalizat este încurajat de oferta flexibilă și de posibilitatea de adaptare la contextul specific al fiecărei clase și al nivelului de achiziții al fiecărui elev.
Parteneriat învățător - profesor de specialitate pentru diciplinele limba engleză, religie și TIC.
Parteneriatul învățător - artist la disciplinele din cadrul ariei curriculare Arte: Arte vizuale și abilități practice, Muzică și mișcare și Teatru propune o abordare creativă a programei școlare, adaptată la dinamica grupului de copii și a interesului manifestat de aceștia.
- Efectuarea temelor, activități de consolidare, activități de recuperare
- Atelier de teatru • Atelier de sculptură • Club de limba engleză • Club de tehnologia informației și comunicării • Club de științe • Club de șah • Club de arte marțiale (activități pentru care elevii pot opta la finalul programului)
- Parteneriat educativ școală - familie - comunitate
- Program anual al activităților extracurriculare
- Parteneriat interinstituțional
- Program de masă și odihnă
Ateliere și alte activități extracurriculare
Atelierele de creație și activitățile extracurriculare la Școala primară Atelier nr. 1 sunt organizate ca structuri de învățare școlară ce pun accent pe participarea activă a copiilor. Prin explorare, participare și liberă expresie copiii trăiesc momente importante de învățare, de stimulare a imaginației și creativității și de trăire spirituală.
Parteneriatul învățător - artiști, învățător - profesor în sala de clasă - aprofundarea unor domenii ale cunoașterii cu ajutorul unor specialiști aduce multiple avantaje pentru copii și pentru comunitatea școlară. Copiii ,,învață despre forme de sensibilitate și își formează deprinderi care numai în domeniul artistic sunt posibile. Ei învață despre fenomenul imaginativ, despre cum să fie fini observatori și au exercițiul aprecierii experiențelor pe care niciun model transmisibil al cunoașterii și învățării nu le presupune.’’ Ewing, 2020.
Atelierul de teatru
Atelierul de teatru este un proiect educativ cu desfășurare săptămânală pentru întreg ciclul primar. Coordonatorii, profesorii artiști în strânsă colaborare cu învățătorii își propun prin utilizarea diverselor forme și tehnici dramatice, facilitarea comunicării, concentrarea atenției asupra experiențelor de comunicare și împărtășire în raporturile interpersonale, participarea și relaționarea cu ceilalți într-un anume context social. Se urmărește de asemenea încurajarea auto-exprimării, recunoașterea realizărilor personale și ale celorlalți, accesul la cultură prin experiență creativă, motivantă și prin studiul textelor propuse. Reprezentațiile teatrale din cadrul serbărilor școlare, încununează munca elevilor, a învățătorilor și a profesorilor artiști.
Atelierul de sculptură
Atelierul de modelaj reprezintă o nouă etapă, de o complexitate adaptată vârstei școlare a atelierului de modelaj din ciclul preșcolar. Copiii sunt încurajați să își exprime ideile despre realitatea afectivă și cognitivă pe care o trăiesc și o cunosc, utilizând un alt mijloc de comunicare. Profesorul, artist vizual, conduce cunoașterea spre forme de sensibilitate neexplorate, spre formarea unor deprinderi de lucru care numai în acest domeniu se pot dezvolta. Armonia formelor, simțul proporției și perspectiva spațială, atitudinea estetică, exercițiul manualității sunt elemente importante ale construcției cunoașterii la această vârstă. Proiectele expoziționale cu subiecte alese din diverse domenii ale cunoașterii urmăresc ca micii artiști ‚,să își apropie lumea pe cale senzorială, intuitivă, empirică, afectivă, emoțională’’ - Solomon Marcus.
Atelierul de scriere creativă
Atelierul de scriere creativă se adresează elevilor din anul terminal al ciclului primar. Până la finalul clasei a IV-a elevii se familiarizează cu bazele teoretice ale expunerii scrise. Întâmplările din curtea școlii, experiențele de zi cu zi trăite acasă sau în călătoriile reale sau imaginare povestite de către copii, transmit un sentiment inefabil, au o încărcătură de simțire autentică și de bucurie. În virtutea acestui fapt li se propune elevilor pe durata a două semestre, să compună un text care va fi parte dintr-un volum de povestiri ce va încununa finalul ciclului școlar și va rămâne o mărturie a timpului fericit al copilăriei.
Tehnologia informației și comunicării
Disciplină opțională, Tehnologia informaţiei şi a comunicării are drept scop dezvoltarea competenţelor de prelucrare a informaţiei reprezentate în formă de date numerice, texte, imagini, fişiere grafice, fişiere audio şi fişiere video. Procesul de predare –învățare îmbină cunoștințele teoretice, interdisciplinaritatea cu activităţile practice la calculator. Cunoștințele predate, abordarea didactică sunt adaptate la vârsta elevilor din ciclul primar.
Clubul de limbă engleză
Clubul de limbă engleză crează un mediu distractiv și interactiv în care copiii își pot însuși primele noțiuni de limbă engleză. Prin jocuri și cântece copiii învață în mod fluid cuvinte și expresii simple în limba engleză, cultivându-și totodată abilitățile sociale și lingvistice și încrederea în sine. Materialele didactice colorate și antrenante, din surse native, urmăresc să captiveze imaginația și expunerea la o pronunție naturală, astfel încât copiii să își depășească teama de a se exprima într-o limbă străină și să se implice afectiv în învățarea limbii engleze.
Clubul de limbă japoneză
Yokoso! Clubul de limba și cultura japoneză oferă copiilor (și părinților) ocazia de a descoperi o cultură aparte, dintr-un colt îndepărtat al lumii/globului, și de a învăța o limbă străină fascinantă. Prin metode de predare interactive și folosind materiale adaptate vârstei (cântece, jocuri, povești, activități de lucru manual), copiii fac cunoștință cu lumea tradițională și modernă a Japoniei populată de samurai, ninja, geishe, pokemoni și alte personaje din benzi desenate și animate. De asemenea, cei mici se pot distra experimentând cu noi sisteme de scriere și expresii simple, îmbunătățindu-și astfel abilitățile lingvistice și interculturale. Nihongo wo tanoshiku manabou!
Formular înscriere Școala Primară Atelier 1